Once a year I make strawberry jam. My husband loves it and so does my coworker who bullies me into making her a couple of jars. Haha, hi Iris! I am just joking.
It is so easy and quick that I refuse to buy jam or marmalade. Especially when you have this wonderful pectin called „Gelierzucker 3:1“. What it means is that you use 1,000g of fruit and between 250g to 350g of sugar. Way better than 1,000g fruit to 1,000g sugar. I prefer my jam on the lighter side with less sugar. Feel free to add more if you like it that way.
Strawberry Jam with Vanilla
1,000g strawberries washed and hulled
Pectin 3:1 or whichever brand you prefer
250g -350 sugar
1 vanilla bean, cut in half and seeded
Put strawberries in a pan and bring to a gentle boil. Mix sugar with pectin and scrape the vanilla bean. Add the sugar mixture and the scraped vanilla seeds PLUS the bean to the pan and bring to a rolling boil. Let it boil until the strawberries break down and the mixture begins to thicken. Discard the vanilla bean.
Fill the jam in prepared clean jars. I usually put my jars in a water bath and let it boil for another 10min. Now enjoy!
Erdbeer Marmelade mit Vanille
1 kg Erdbeeren gewaschen und klein geschnippelt
Dr. Oetker 3:1 Geliermittel
250g-350g Zucker
1 Vanilleschote
Erdbeeren in einen Topf geben und leicht zum koecheln bringen. Zucker mit dem Geliermittel mischen und die Vanilleschote auskratzen. Zuckermischung in die Pfanne geben. Vanillemark und Schote zur Marmelade geben und alles fuer ca. 10min stark kochen lassen. Die Erdbeeren sollten zerfallen und die Mixtur langsam andicken. Vanilleschote rausfischen und Marmelade in vorbereitete und saubere Glaeser geben. Ich lasse meine Marmelade dann meist noch mal in einem Wasserbad fuer ca. 10min kochen.
Viel Spass beim Aufessen!
Oh, selbstgemachte Marmelade… eigentlich bin ich kein grosser Marmeladenfan, aber selbstgemacht und auf frischen Broetchen… ohh wie lecker…