Vanilla Risotto with butternut squash

Risotto

It is not that easy to find savoury recipes with vanilla. If you know one and would like to share it- I am all ears. I had this one bookmarked for ages but never had the right vanilla bean or was hesitant to „waste“ one whole bean on something I did not bake. Well, lessons learnt! Now I have the right ingredients and no excuse not to cook it. It is delicious and light and I ate it all.

Risotto

Butternut Squash Risotto with Vanilla

Adapted from Giada

4 cups vegetable broth

1 large vanilla bean

3 cups peeled cubed butternut squash,

2 tablespoons margarine

3/4 cups finely chopped onion

1 cup Arborio rice

1/2 cup white wine

1 tsp salt

Risotto

Bring broth and seeded vanilla bean to boil and add the butternut squash. Cook the squash until tender and then take out the squash and put it aside. Discard vanilla bean.

In a saucepan add the margarine and the onion. Cook until translucent before you add the risotto rice. Stir while risotto cooks for about a minute. Then add the wine, salt and slowly add some of the broth you cooked the squash in. About 1/2 cup every time until the risotto absorbs the liquid, then add another 1/2 cup. Stir often to reach a creamy consistency. I did not add parmesan but feel free to. I thought it tasted pretty awesome and did not need the cheese.

Gently stir in the butternut squash and serve immediately. Enjoy!

Risotto

Es ist gar nicht so einfach Gerichte mit Vanille zu finden, die nicht Backen beinhalten. Das folgende ist ein wunderbares Rezept von Giada und es ist ausgesprochen lecker.

Risotto mit Kuerbis und Vanille

Adapted from Giada

4 cups Gemuesebruehe

1 Vanilleschote

3 cups geschaelter und gewuerfelter Butternusskuerbis,

2 EL Margarine

3/4 cup kleingehackte Zwiebel

1 cup Risottoreis

1/2 cup Weisswein

1 Tl Salz

Risotto

Bruehe und ausgekratzte Vanilleschote aufkochen. Kuerbis in die Bruehe geben und solange kochen bis er bissfest ist. Kuerbis herausfischen und abkuehlen lassen. Vanilleschote entfernen.

In einer Pfanne die Margarine und die Zwiebel geben bis sie glasig ist. Dann den Reis hinzufuegen und etwas anschwitzen bevor der Wein dazugegeben wird. Risotto muss staendig geruehrt werden, damit er die cremige Konsistenz entwickelt, die ich so liebe.

Nun 1/2 cup der Gemuesebruehe zugeben und ruehren bis die Fluessigkeit vom Reis aufgenommen wurde. Erneut einen halben cup unterruehren bis der Reis cremig geworden ist, was so ca. 20min dauert.

Risotto mit Vanille

1 Response to “Vanilla Risotto with butternut squash”


  1. 1 Joanne Mai 10, 2012 um 4:50 am

    I’ve made this before and really loved it! definitely worth using up a vanilla bean!


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