Hazelnutbutter Cookies

cookies

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Seriously?

These cookies are my downfall. They are so good that I could not stop eating them. I knew it was not good for me but I swear they were calling my name.

When I spotted the recipe I knew I had to give it a try. I am in my nut butter period of my life haha. I even tried to make my own almond butter but that is a different story for another day. Mine did not turn out picture perfect- literally- but they taste so good. You will have a hard time resisting the urge to stuff your face. Proceed with caution!

Hazelnut Butter Cookies

Adapted from The View from the Great Island

1/2 cup soft margarine

1/3 cup hazelnut butter

1/2 tsp vanilla extract

1 cup all purpose flour

1/4 cup chickpea flour

Scant 1/4 cup sugar

scant 1/2 tsp salt

3/4 cup dark chocolate grated or chips

Hazelnutbutter Cookies

Cream the margarine and the hazelnut butter until smooth and then add the vanilla. Whisk the dry ingredients together and add to the butter mixture. At the end gently fold in the chocolate.

Form a log and wrap in baking paper or foil and let it cool in the fridge for a couple of hours. This way it is much easier to cut slices of the log. I kept the cookies on the thicker side and then baked them at 180C for 10-12min.

They well not brown like a regular cookie so don’t overbake them.They will also be very fragile until cooled completely. I know it because I am so smart…or maybe because I could not wait long enough. It is your choice what to believe.

Enjoy…and I warned you, did’t I?

cookies

Es ist Vorsicht geboten, denn diese Kekse sind gefaehrlich. Ich habe sie bereits ein paar mal gebacken und wenn man keine Selbstbeherrschung hat, dann ist man ihnen hilflos ausgeliefert. Es ist nicht schoen. Man ist wieder das Kind, das sich an Suessem ueberfuttert hat und der Meinung ist die Lektion gelernt zu haben….bis zum naechsten Blech Kekse….

Haselnussbutter Kekse

In Anlehnung an The View from the Great Island

1/2 cup weiche Margarine

1/3 cup Haselnussbutter

1/2 TL Vanille

1 cup Mehl

1/4 cup Kichererbsenmehl

Nicht ganz 1/4 cup Zucker

Nicht ganz 1/2 TL Salz

3/4 cup dunkle Schokolade oder Chips

Margarine und Haselnussbutter cremig ruehren und Vanille dazugeben. Alle trockenen Zutaten mischen und langsam zu der Buttermischung hinzufuegen. Zum Schluss die Schokolade vorsichtig unterheben.

Aus der Masse eine Rolle formen und im Kuehlschrank mehrere Stunden abkuehlen lassen. Es ist dann einfacher Scheiben abzuschneiden.

Kekse bei 180C ca. 10-12min backen. Die Kekse werden nicht wirklich braun also gut aufpassen. Ausserdem sind sie kruemelig bis sie nicht komplett abgekuehlt sind. Nehmt mein Wort darauf. Ich weiss, wovon ich spreche…..

Ehemanntauglich?

Er war schnell genug ein paar wenige Kekse abzubekommen und fand sie sehr lecker.

Hazelnutbutter Cookie

6 Responses to “Hazelnutbutter Cookies”


  1. 1 Erin @ Texanerin Baking Mai 5, 2012 um 7:23 am

    I think they look good! I have some chickpea flour but I’m afraid to use it. It kind of smells. I love that this uses hazelnut butter!

    • 2 prairiesummers Mai 5, 2012 um 9:37 am

      Don’t be afraid. If you use a small amount (here 1/4 cup) you will not taste it at all and add fibre at the same time. I am experimenting with other flours to make my unhealthy but delicious cookies a liiiiiittle bit healthier🙂

  2. 3 Julia {The Roasted Root} Mai 6, 2012 um 7:24 am

    I will definitely be trying this recipe soon. I have never tried hazelnut butter and as a HUGE fan of hazelnuts, I can’t wait to taste it! I also love using alternative flours to wheat, so trying out chick pea flour sounds like fun too. Your cookies look perfect and this recipe is right up my ally! Thanks!

  3. 5 Baltic Maid Mai 6, 2012 um 12:36 pm

    Deine Cookies sind wie immer unwiderstehlich… Ein Schmunzeln zog ueber mein Gesicht als ich vom Kind und der vermeintlich gelernten Lektion gelesen habe… Kommt mir nur zu bekannt vor… hahaha


  1. 1 Peanut Butter and Nutella Cookies « Prairiesummers Trackback zu Mai 19, 2012 um 6:10 am

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