Quark Cake with Cherries – Quark Streusel Kuchen mit Kirschen

Quark Streuselkuchen mit Kirschen

Waehrend unseres Urlaubs hat uns auch Ronny’s Schwester besucht und gleich ihre Backkuenste unter Beweis gestellt. Mir laeuft jetzt noch das Wasser im Mund zusammen. Der Kuchen ist frisch, saftig und unwiderstehlich. Sie hat ihn im Internet gefunden und mir freundlicherweise das Rezept gegeben.

Quark Streuselkuchen mit Kirschen und Himbeeren

In Anlehnung an Lametti @ Chefkoch

250 g Margarine

200 g Zucker (Original: 250g)

1 EL selbstgemachter Vanillezucker

1 Ei

1 Prise Salz

1 EL Backpulver

250g Mehl

250g Vollkornmehl

Für den Belag:

1 kg Quark oder sehr festen Griechischen Joghurt

1 Tüte Dr. Oetker Vanillepuddingpulver

200 g Zucker

1 Ei

Saft einer halben Zitrone

1 Glas Kirschen, abgetropft und eine Handvoll Himbeeren

Quark Kirsch Kuchen  mit Streusel

Die Margarine schmelzen und abkühlen lassen. Für den Teig alle Teigzutaten verrühren. Da Quark hier in Alberta so gut wie nicht existiert, greife ich auf meinen griechischen Joghurt zurueck. Ich habe da einen qualitativ hochwertigen und sehr festen gefunden. Das geht nicht, wenn es sich um normalen schlabbrigen Joghurt handelt! Ausserdem nehme ich den Dr. Oetker Vanillepudding, weil ich da Snob bin. Die 1/4 vom Teig zurück behalten. 3/4 des Teiges gleichmäßig auf ein mit Backpapier ausgelegtes Blech drücken.

Die Zutaten für den Belag, außer dem Obst, gut verrühren und auf den Teig streichen. Den Belag mit dem Obst nach Wahl belegen und den Rest des Teiges wie Streusel darauf verteilen.

Im vorgeheizten Ofen bei 175 Grad 30-35 Minuten auf der mittleren Schiene backen.

Meine lovely Assistentin fuer die Fotos: Mandy

Quark Cake with cherries

While in Germany Ronny’s sister Mandy visited us and baked this wonderful Quark cake with cherries and raspberries. I pestered her so long that she caved and gave me the recipe she found in the internet.

It is soft, it is moist and so wonderful with the fruits. It was a great way to celebrate the summer. Mandy was also kind enough to act as my photo model.

Thanks, Mandy.

Quark Cake with cherries and raspberries

Adapted from Lametti @ Chefkoch

250 g margarine

200 g sugar (Original: 250g)

1 tbsp home made vanilla sugar

1 egg

1 dash of salt

1 tbsp baking powder

250g flour

250g whole wheat flour

For the topping:

1 kg quark or very firm greek yogurt

1 package Dr. Oetker vanilla pudding powder

200 g sugar

1 egg

Juice of half a lemon

1 jar of cherries and a handful of raspberries

DSC_0239

Melt the margarine and let it cool down. To assemble the dough just add all the ingredients. Keep 1/4 of the dough and spread the remainder onto a baking tray on a baking sheet. Press down lightly.

Mix all the ingredients apart from the fruit for the topping and pour on top of the dough. Add the fruit.

Bake in a preheated oven at 175C for 30-35 minutes.Enjoy!

Quar at its best

I leave you with this picture and hope you enjoyed the cake. We certainly did. I am certain it will work with all kinds of fruit and I am determined to bake it again. I will let you know how it turned out.

DSC_0243

6 Responses to “Quark Cake with Cherries – Quark Streusel Kuchen mit Kirschen”


  1. 1 Erin @ Texanerin Baking August 23, 2012 um 12:57 nachmittags

    This is so German. :) It looks yummy! I’ve tried similar things in bakeries and they were always dry.

  2. 2 Baltic Maid August 24, 2012 um 2:39 nachmittags

    Das sieht so lecker aus. Quark, Kirschen, und Streusel… ohhh, und ich hab gerade so nen Hunger… :-P
    Ich werde ihn unbedingt demnaechst mal ausprobieren, aber mit griechischem Joghurt, da kommt man ja hier leichter ran. :-)

  3. 4 Andrea Clausen August 24, 2012 um 5:00 nachmittags

    This looks so amazing. Being stateside I miss Quark like crazy. Do you think a combo of ricotta & sourcream/yoghurt would work in its place?

    • 5 prairiesummers August 24, 2012 um 7:39 nachmittags

      That is an interesting question. I would think as long as it is not too runny from the yogurt it should work just fine. I substituted quark with greek yogurt one and it was fine.


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