Pickled Corn/Eingelegter Mais

Taber Corn

This pickled corn was introduced to me by my friend Simone. I remember carrying oodles of jars out of her apartment and I just loved it. She was kind enough to give me the family recipe and I promised to not reveal all the ingredients. Do I see you shaking your head? Don’t despair because Pickling is fun and leaves plenty of room to try out spices and different kinds of vinegar.

Eingelegter Mais

You have to use a corn you reeeeaaallly love or this dish will not work. In my case it is the Alberta Taber corn. I tried so many other varieties but none come even close to Taber corn. Every year we buy a lot (and I mean A LOT) of corn and either eat it right away, freeze it or pickle it.

So here are the basic ingredients:

500g Fresh corn

Onions – white, red, sweet, shallots, pick one you like

125 ml Vinegar- white wine, red wine, tarragon, balsamic. The sky is the limit

100g Sugar to counterbalance the acidity

Splash of water

The stars in this recipe are the spices and it is up to you how adventerous you want to be. You can pretty much guess the curry, salt and pepper by the colour of the corn. I plan on using Ancho chili powder or Chipotle chili powder next time I am making pickled corn. Your kitchen will smell of corn and spices and the only disadvantage is that you have to wait at least a week before you open a jar. The corn needs a chance to pick up all those lovely flavours!

All you have to do is to put all the ingredients in a pan and the bring the mixture to a boil and let it boil for approx. 10min. Laddle the corn carefully in clean jars and you are pretty much done. If you want to be extra careful you can put the filled jars in a waterbath and cook them for another 15min. Most of the time I know we will open a jar soon so all I do is put the jar upside down to seal the jar. Enjoy!

Mais

Das Originalrezept wird ein Familiengeheimnis bleiben, denn das habe ich meiner Freundin Simone versprochen. Allerdings kann beim Einlegen von Mais jeder seiner eigenen Nase folgen und es gibt kein Richtig und Falsch.

Dazu braucht ihr eine Maissorte, die ihr sehr gerne esst, 500g
Zwiebel: Shalotte, Rote oder Weisse Zwiebel
Essig: Weiss, Rot, Balsamic, was auch immer ihr moegt, 1/8l
Zucker, um die Saeure auszubalancieren, 100g
Etwas Wasser

Salz, Pfeffer und Curry sind einfach zu erraten anhand der Farbe des eingelegten Mais. Danach koennt ihr eurer Phantasie freien Lauf lassen. Ich will das naechste Mal unbedingt meinen Ancho und Chipotle Chili ausprobieren. Mal sehen, was daraus wird. Ich werde berichten.

Alles zusammenmischen und ca. 10min koecheln lassen. Dann in saubere Glaeser fuellen. Ich dreh sie dann um, um sie zu verschliessen. Man kann sie aber auch im Wasserbad noch einmal 15min abkochen. Bei uns ist das nicht neotig, weil wir so schnell wie moeglich das erste Glas aufmachen. Wir essen ihn in Salaten oder eingewickelt in Tortillas (haha, ja meine Sucht ist sicherlich aufgefallen).

Ehemanntauglich?
Er liebt den eingelegten Mais und fragt schon, wann es Nachschub gibt, weil wir bei unserem letzten Glas angelangt sind.

Einhelegter Mais

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3 Responses to “Pickled Corn/Eingelegter Mais”


  1. 1 Joanne Bruno (@joanneeatswell) März 14, 2012 um 8:26 nachmittags

    I’ve come across quite a few pickled items in my life, but never corn! Sounds super tasty!


  1. 1 Birdie and Taber Corn « Prairiesummers Trackback zu November 24, 2012 um 9:19 nachmittags

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